Voor alle betrokkenen

Wat is het rijniveau

Het rijniveau is het interactiemoment tussen het brein van de mens en de informatiesnelheid die met de auto wordt gereden.
Het rijniveau wordt gemeten met een activatiepunt. Deze ligt ergens tussen het stilstaan met de auto en de rijsnelheid van de auto.

Het rijniveau heeft te maken met de werking van het menselijk brein en hoe onze zintuigen op rijsnelheden van de auto reageren.
Zodra we rijsnelheid maken heeft ons brein ten opzichte van de auto een (denk)achterstand. De auto is (onnatuurlijk) sneller dan ons brein aan informatie kan verwerken.
Vooruit kijken tijdens het autorijden, is om die reden niet zo vanzelfsprekend, dan als het lijkt.

Het rijniveau, wordt in tegenstelling dan gedacht, niet bepaald door rijervaring of het aantal gereden uren. Dit is met rijvaardigheid wel het geval, maar dat is iets anders. Rijvaardigheid past beter bij de verkeerstaak.

De (denk)achterstand die door een lagere rijniveau ontstaat roepen reacties op. Het rijniveau wordt door de rijbewijsleerling niet bewust opgemerkt. Deze wil wel een verklaring en beoordeeld zichzelf op basis van rijvaardigheid, het maken van fouten en vorderingen, het beheersen van het lesonderwerp en het beoordelen van het resultaat. De rijinstructeur meent daarom ook dat de rijbewijsleerling gelijk hierin heeft.

Copyright 2021 Dutch Lapétus

Anjo Joostens
Hoofdredacteur Rijtaak.nl
https://rijtaak.nl/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *